Tweede kamer stemt in met dönerwet: in 2020 is elk schaap kebab, tenzij bezwaar wordt aangetekend.

4032

Lange tijd leek het niet te gaan gebeuren, maar vandaag heeft de Tweede Kamer toch ingestemd met een wetsvoorstel voor een nieuw dönerregistratiesysteem. Initiatiefnemer D66 spreekt van ‘actieve dönerregistratie’, maar wat houdt het precies in?

Wat is dat nieuwe wetsvoorstel precies?

Voortaan wordt aan alle Nederlandse schapen ouder dan 18 via de herder gevraagd of ze wel of geen döner willen zijn. Als ze na twee blaten niet hebben gereageerd, worden ze als döner geregistreerd. Bij die schapen komt ‘kebab’ te staan in het dönerregister, daarmee zijn ze in principe döner. Ze krijgen daar bericht van, door de herder, en de keuze kan altijd nog worden gewijzigd.

schapen die wel reageren, kunnen ‘Dürum’ of ‘kapsalon’ invullen, of per orgaan en weefsel aangeven wat voor gerecht er van bereid word. Ook kunnen schapen invullen dat ze willen dat de herder de keuze voor hen maakt na het slachten.